04 september 2011

Mööbli viimistlemine


Puidu puhastusaine

Puhasta pind mustusest ja vajadusel lihvi. Puhastamisel kasuta Amello Puidu Puhastusainet. Puhastusainet kasutatakse eelnevalt määrdunud, õlitatud või vahatatud puitpindade puhastamiseks. Kasuta puhastusaine pealekandmiseks terasvilla või „karukeelt”. Niisuta terasvilla  No. 0000 Puidu  puhastusainega. Kui pind on väga must ja nõuab suuremat eeltöötlust, võid kasutada terasvilla No. 0. Töötle puitpinda puidusüü suunas ja vaheta vajadusel terasvilla. Eraldunud sodi pühi ära lapiga. Kui pind on puhas ja täiesti kuivanud, näed mis olukorras puitpind on ja saad planeerida edaspidist viimistlust. Puhastusaine kohta täpsemalt - Puidu puhastusaine
Kui on vaja eemaldada vana lakikiht või pinda täiendavalt ühtlustada, kasuta lihvimist. Lihvi peene lihvpaberiga pind tasaseks. Lihvides on kerge eemaldada kõik pindmine mustus.
Mööblivaha
Viimistlusmaterjali valik sõltub viimistletavast pinnast. Parim valik nii antiik- kui ka kaasaegsele mööblile on Amello Mööblivaha. Antud vaha on ajaloolise retsepti alusel valmistatud vedel vaha. Vaha sisaldab väärtuslikku karnauba vaha ja looduslikku vaiku, mis annavad tugeva ja vastupidava pinna, tuues ühtlasi esile puidu kauni tekstuuri. Kui puitpinda on plaanis toonida, siis tooni mööblivaha Värvipigmentidega, lisades viimast keskmiselt 5 %. Kanna õhuke kiht Mööblivaha puitpinnale pintsli, lapi või teravill No.0000 abil. Liigse materjali osa, mis enam ei imendu peab hiljemalt 5 minuti  pärast ära pühkima. Kanna vajadusel teine õhuke kiht pärast esimese kihi minimaalset kuivamisaega 5 tundi. 
Lisainfo mööblivaha kohta siit - Mööblivaha ja värvipigmentide kohta siit - Värvipigmendid
Õlivaha



Kui soovid läikivamat ja tugevamat pinda kasuta Amello Õlivaha või Le Tonkinois Õlilakki. Õlivaha annab puitpinnale hea niiskuskindluse ja tugevuse. Le Tonkinois õlilakk annab pinnale lakile omase kaitse. Ta talub vahast paremini niiskust ja sobib paremini näiteks puitmööblile vannitoas. Täpsemalt saab õlivaha kohta lugeda siit - Õlivaha ja Le Tonkinois Õlilaki kohta lugege siit - Le Tonkinois Õlilakk.

Le Tonkinois Õlilakk




Kui viimistled tööpinda (laud, tool, köögi töötasapind), siis kasuta selleks Amello Tööpinna Õli. Antud õli annab hea kaitse niiskuse ja kulumise vastu. 
Tööpinna Õli
Kanna õhuke kiht Tööpinna õli puitpinnale pintsli või lapi abil. Liigse materjali osa, mis enam ei imendu peab hiljemalt 30 minuti pärast pühkima ära. Kanna peale teine õhuke kiht pärast esimese kihi minimaalset kuivamisaega 8 tundi. Viimistluskihtide arv on 2-4. Lisainfo tööpinna õli kohta leiate siit - Tööpinna Õli.


Šellak
Šellakit kasutatakse traditsiooniliselt antiikmööbli või eritellimusmööbli viimistlemiseks. Šellak annab puidule antiikse kuldpruuni tooni ning ühtlasi kaitseb puitu. Sobib eelkõige tumeda puidu (mahagon, pähkel, tamm) viimistlemiseks. Ei sobi tööpindadele.
Šellak sobib ka eelnevalt vesi- või lahustibaasilise peitsiga viimistletud pinna töötlemiseks. Šellakit võib kasutada ka isoleeriva kruntlakina.
Täpsemad juhised šellaki kasutamise kohta leiate siit - Šellak.



Mööbli hooldamine:

Karnauba Vesivaha


Õlitatud pind puhastatakse nõrga pesuainega ja niiske lapiga. Õlitamist tuleb aeg-ajalt uuesti teostada. Õli kantakse pintsli või lapiga uuesti õhukese kihina puitpinnale, lastakse imbuda ning eemaldatakse imbumata kiht.
Vahatatud pind puhastatakse nõrga pesuainega ja niiske lapiga. Vahatatud pind nõuab uuesti viimistlemist, kuid harvemini kui ainult õliga töödeldud pind. Mööblivaha ja Õlivaha kantakse õhukese kihina pinnale ja lüüakse läikima. Kui vahatatud pind on muutunud tuhmiks ja kuivaks, siis on mõistlik kasutada ainult hooldusõlitamist. Kasuta selleks Amello toodet Karnauba Vesivaha. Antud vaha on looduslikul palmivahal baseeruv vesialusel toode, mis suurendab pinna kulumiskindlust, muudab pinna vetthülgavaks ning annab sellele ühtlasi siidise läike. Kanna õhuke kiht Karnauba vesivaha pinnale pintsli või lapi abil. Lase pinnal kuivada vähemalt 2 tundi ning poleeri pinda kuiva puuvillase lapiga. Karnauba vesivaha kohta lugege siit - Karnauba Vesivaha.

Kui
Tööpinna õliga viimistletud pind muutub kuivaks ja matiks, siis viimistle pind uuesti sama õliga.


Et tööd tehes igav ei oleks, siis kuulake muusikat. Seda saate Amazonist alla laadida kas täiesti tasuta, või sümboolse summa eest. 





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar